La ce să fiu atent când cumpăr o casă gata construită


Dacă nu intenționezi să îți construiești o casă, ci vrei să achiziționezi una care este gata făcută, trebuie să faci cu mare grijă o astfel de alegere, dacă vrei să te asiguri de faptul că ai cumpărat ceea ce ți se spune și că intri apoi în posesia locuinței pe care ți-o dorești. Iată la ce trebuie să fii foarte atent:

  • Documentația – cartea tehnica a constructiei. Acest criteriu este esențial și trebuie să te asiguri din start de faptul că toate actele sunt în regulă, că s-au respectat criteriile legale de construcție și că proprietarul de la care vei cumpăra este clar definit, fără a exista diverse probleme precum cele legate de moștenire, de exemplu, dacă este vorba de o casă mai veche. Dacă vorbim de case noi, achiziționate de la dezvoltatorii imobiliari, lucrurile sunt ceva mai simple.
  • Poziționare – bineînțeles că nu o să cumperi o casă oricum și oriunde, ci trebuie să urmărești ca aceasta să fie într-o zonă potrivită nevoilor tale, care să-ți ofere acces rapid la drumurile publice, școli, magazine etc. Totodată, interesează-te de cum era terenul înainte de a fi amplasată casa pe el și evită clădirile construite pe soluri argiloase, nisipoase sau mlăștinoase. Totusi, poti avea acces la aceste informatii in studiul geotehnic, care se regaseste in documentatia care a stat la baza obtinerii Autorizatie de Construire
  • Istoric – acest detaliu este foarte important în cazul locuințelor vechi, a celor care au mai avut înainte proprietari. Este bine să încerci să afli detalii cu privire la ce a fost supusă casa în trecut, pentru a-ți face o idee și legat de ce ar putea să apară în viitor.
  • Instalații – instalațiile sunt foarte importante. Dacă vrei să locuiești într-o casă sigură și să ai parte de confortul dorit fără a întâmpina frecvent situații neplăcute legate de instalațiile electrice, sanitare sau de încălzire, este bine să le verifici înainte, pentru a te asigura de faptul că totul este în regulă. Dacă nu te pricepi, caută specialiști care îți pot veni în ajutor.
  • Materialele utilizate – în mod categoric nu cumperi o casă gata făcută dacă nu ai detalii clare cu privire la materialele care au fost utilizate în construcția ei. Cel mai frecvent vei întâlni BCA și cărămidă la construcțiile mai noi, ambele fiind foarte apreciate pentru proprietățile pe care le au. Apoi, fii atent la tot ce ține de izolația casei, acoperiș, grosimea pereților exteriori și interiori, calitatea gresiei și alte astfel de detalii.
  • Riscuri – orice construcție poate fi supusă la un moment dat anumitor riscuri, motiv pentru care este bine să cumperi o locuință construită într-un mod cât mai rezistent, care să rămână în picioare în cazul unui cutremur, care să nu fie într-o zonă în care au loc frecvent inundații etc.

Totusi, daca este convenabil pentru tine să cumperi o casă gata făcută, apelează la ajutorul unui arhitect care să te ajute cu informatii legate de ce interventii mai poti face la ea daca vei mai vrea pe viitor o extindere pe orizontala sau verticala. In functie de situatia din teren si a actelor, un arhitect iti poate oferi  aceste informatii. Recomandarea noastră este Ana Enica, de la cabinet de arhitectură De Stijl, din Constanta. Intră pe site pentru detalii.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *